Slavko Pengov – Zgodovina Primorske

Interaktivna predstavitev freske

Pred vami je interaktivna (virtualna) predstavitev freske slikarja Slavka Pengova v sejni sobi stavbe današnje Mestne občine Nova Gorica. Ikonografsko bogata poslikava iz leta 1952 predstavlja enega od redkih primerov obsežnega zgodovinskega slikarstva v slovenski umetnosti. Upodablja zgodovino Primorske, preko nje pa govori tudi o času in okoliščinah, v katerih je nastala.

Raziščite fresko

Iz spodnjega seznama izberite del poslikave, ki vas zanima, in začnite raziskovati.

Od prvih zapisov do zadnjega punta (Z stena)

 Prvi del freske je posvečen motivom, povezanim z uveljavitvijo slovenske pisne kulture na Primorskem. Pomembna vloga Cerkve in plemstva je skladno s položajem, ki sta ga bila deležna v povojni Jugoslaviji, le nakazana.

 Prebujanje in zatiranje narodne zavesti, upor proti fašizmu (S stena)

 Kot pomembno poglavje iz zgodovine Primorske je na freski izpostavljen čas narodnega preporoda v drugi polovici 19. stoletja.

 Osvoboditev Primorske (V stena)

 Tako kot večji del freske tudi sklepni prizori iz niza upodobitev goriške zgodovine izpostavljajo pomen narodnoosvobodilnega boja.

 Podobe sedanjosti (J stena)

 Cikel podob iz zgodovine Primorske dopolnjujeta manjši, med okna dvorane umeščeni poslikavi, ki ikonografski program dvorane oziroma celotne občinske stavbe dopolnjujeta z motivi kmetijstva (sadjarstvo in vinogradništvo) in lesne industrije (tovarna pohištva).

Virtualna rekonstrukcija občinske sejne sobe

Vas zanima, kako izgleda Pengovova freska v prostoru? Oglejte si spodnjo virtualno rekonstrukcijo občinske sejne sobe.

Več o freski …

Sodelujte z nami

Ker umetnina skriva še veliko zgodb, jo bomo tudi nadalje dopolnjevali z vsebinami, pri tem pa bomo veseli tudi vaše pomoči. Če ob raziskovanju motivov razvozlate še kakšen (skrit) pomen, če se vam utrne misel na zanimivo povezavo ali pa najdete drugačno interpretacijo, nam pišite na
uifs[a]zrc-sazu.si. Potrudili se bomo, da jo vključimo v predstavitev.